Education template  

Екскурзија ученика осмих разреда - Viminacijum

Датум: 14. Novembar 2019 22:05 Категорија: Новости

Ученици осмих разреда били су на дводневној екскурзији и обишли Смедерево (Смедеревска тврђава), Виминацијум, Лепенски вир, Кладово, ХЕ Ђердап, Голубац и Сребрно језеро.
 
Први дан по програму путовања обухватио је обилазак Смедеревске тврђаве, одлазак до Виминацијума и обилазак археолошког парка: Limes park-Viminacium Adventure, обилазак археолошког локалитета Лепенски вир, одлазак у Кладово.
Други дан обухватио је обилазак ХЕ Ђердап, обилазак Голубачког града и Сребрног језера.

 
Фотографије можете погледати у галерији кликом на ову реченицу.
 

ИЗВЕШТАЈ
са дводневне екскурзије ученика 8. разреда
 
Екскурзија ученика 8. разреда реализована је 13. и 14. новембра 2019. године. План екскурзије је био следећи:
Први дан: Београд – Смедеревска тврђава – Виминацијум – Лепенски вир – Кладово (смештај у хотел, вечера, ноћење, доручак)
Други дан: Кладово - ХЕ Ђердап (повратак на ручак у хотелу) – Голубац – Сребрно језеро – Београд.
План је у потпуности остварен. За техничку релизацију екскурзије била је задужена агенција “Trans jug travel “ а водич Невена Стојић се потрудила да ученици чују и запамте нешто ново и занимљиво у вези са локацијама које обилазе. Припадници саобраћајне полиције београдског МУП – а су проверили исправност аутобуса и група од 34 ученика у пратњи двоје одељењских старешина, директорке школе, водича и доктора су кренули тачно у 8 часова ка првој дестинацији – Смедеревској тврђави.

Око 9.15 часова стигли смо у Смедеревску тврђаву где су ученици саслушали легенду о настанку тврђаве од локалног водича и прошетали по тврђави која представља управно, војно, привредно, културно и црквено седиште српске Деспотовине коју је подигао Деспот Ђурађ Бранковић у периоду од 1428. године до 1439. године. Својим положајем на ушћу реке Језаве у Дунав заузима површину од 11 хектара и састоји се из два дела – Великог града и Малог града.
Затим смо пут наставили до Костолца и археолошког налазишта Виминацијум где нас је дочекао јак ветар који нас није спречио да обиђемо импозантно археолошко налазиште које се састоји из градског дела и војног логора. Посебан утисак на нас је оставио скелет мамута, за који је процењено да је стар преко милион година, као и пролазак кроз веома узан, потпуно мрачан камени пролаз, како би видели фреске које датирају из 3. и 4. века н.е.
Због временског ограничења посете Голубачкој тврђави одлучено је да након Виминацијума посетимо управо Голубачку тврђаву а Лепенски вир да померимо за други дан, при повратку у Београд.
Око 14 часова смо стигли на следећу локацију где смо имали прилику да обиђемо и упознамо Голубачку тврђаву која је подигнута на самом улазу у Ђердапску клисуру, на месту где Дунав најшири у свом току прелази у теснац Карпатских планина.

           Тврђава је представљала важно средњевековно војно погранично утврђење плански грађено због војно – стратегијског значаја места. Због оваквог положаја, током 14. и 15. века, пограничне силе Угарска и Србија, а потом и Отоманска империја, бориле су се да освоје Голубачку тврђаву јер су тиме стицали контролу и моћ над државном границом.
           После обиласка тврђаве и краће паузе за сендвиче и освежење кренули смо око 16 часова ка Кладову. У хотел „Ђердап“ у Кладову стигли смо око 17 и 30, и веома брзо се сместили у собе, по раније утврђеном распореду, освежили се, одморили и сишли у хотелски ресторан на вечеру. Затим је уследило спремање за журку, која је организована у дискотеци, недалеко од нашег хотела. У пратњи  одељењских старешина, водича и доктора ученици су отпочели ђускање око 21 час, а завршили око 23.15 часова.
Заједно смо се вратили у хотел, где је дружење наших осмака настављено још неких сат времена.

Други дан је започео раним буђењем, у седам. Примедби од стране хотелског особља на наш боравак у хотелу није било. Уследио је доручак у 8 часова и након паковања ствари и провере соба кренули смо у посету ХЕ „Ђердап“. Ученици су посетили два одељења хидроелектране и научили интересантне чињенице о начину производње електричне енергије и проласку бродова кроз тај део пловног Дунава. Након те посете, вратили смо се у хотел на ручак.
У 12.30 часова напустили смо хотел и кренули ка Доњем Милановцу. Око 14 часова смо стигли у археолошко налазиште Лепенски вир, једно од највећих и најзначајнијих мезолитских и неолитских археолошких налазишта, које је откривено 1965. године на обали Дунава и удаљено је 15 километара од Доњег Милановца. Погледали смо документарни филм „Лепенски вир“ из 1968. године и збирку Лепенског вира коју чине предмети од кости и рога – игле, удице, спатуле, накит од кости и шкољки као и артефакти од окресаног камена.
 
Најчувенији налази су, у свету јединствене, монументалне камене скулптуре, чији се риболики изглед везује за усмереност становника на реку.
Уследила је вожња према Сребрном језеру где смо стигли око 16 часова и прошетали поред овог вештачког језера на десној обали Дунава које представља њен некадашњи речни рукавац који је данас затворен двема бранама.  После шетње и кратког освежења пут смо наставили ка Београду.
Екскурзија је завршена доласком испред школе око 18.30 часова.
Екскурзија је у потпуности испунила васпитно-образовне циљеве и задатке. Ученици су упознали културно и историјско наслеђе  као и привредна достигнућа краја који су имали прилику да обиђу.
Била је ово и  прилика да кроз дружење, у опуштеној атмосфери, развијају позитиван однос према: националним, културним и естетским вредностима, спортским потребама и навикама, као и позитивним социјалним односима.
 

Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај