Education template  

СПЕЦИЈАЛНИ ПРИРОДНИ РЕЗЕРВАТ

Датум: 10. Oktobar 2013 13:15 Категорија: Новости

Дана 4.10.2013. године ученици шестог разреда наше школe  са наставницом техничког Светланом Ђорђевић, одазвали су се позиву горанске радионице. Радионица је одржана у специјалном резервату природе "Засавица" са циљем реализације Пројекта "Едукација деце школског узраста о значају шума". У радионици су учествовали одабрани ученици основних школа са подручја општина: Савски венац, Нови Београд, Раковица, Врачар, Чукарица, Стара Пазова, Инђија и Сремска Митровица.

Ученици су провели један дан у СПР "Засавици" и слушали предавања о пошумљавању, значају шума и подизању ветрозаштитних појасева. Имали су прилику да се упознају са биљним и животињским врстама специфичним за то подручје.У резервату живе: даброви коју су на реци направили осам брана од којих је највећа 50 метара дугачка; орао белорепан (распон крила до 2,4m) који је ретка и строго заштићена врста. Резерват је јединствен и по томе што је једино место на свету у коме опстаје биљка Aldrovanda vesiculosa .

СПР „Засавица” је специфична и по томе што има фарму магараца од чијег млека се праве прехрамбени и козметички производи. Ученици су се возили бродићем са ког су изблиза могли да виде биљни и животињски свет, и да се попну на видиковац са ког се пружа предиван поглед на резерват.
Био је то веома лепо проведен дан, који је пружио задовољство дружења са вршњацима из других школа, као и члановима горанског покрета.Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај