Education template  

О нама


Основна школа „Краљ Петар II Карађорђевић“ зидана је од 1929 - 1931. године великодушном донацијом краљице Марије, супруге  краља Александра Карађорђевића. Са радом је почела 1932. године, када је са зградом деци Врачара поклоњено и велико школско двориште површине 1,5 хектара. За време СФРЈ, школа је носила име по Народном хероју Милици Павловић. Након тога, враћа изворно име "Краљ Петар II Карађорђевић" које носи и данас.

Данас школа ради у једној смени а настава почиње у 9.00 сати. По европским стандарнима имамо идеалне услове за рад. Школа је опремљена најновиом технологијом која укључује модеран информатичи кабинет са 24 часа кабловске интернет мреже, дигиталну учионицу, паметне (IQ) табле, кабловску телевизију и друга модерна наставна средства. Школа је под сталним видео надзором, а безбедност деце је на завидном нивоу захваљујући сталним дежурствима наставника, радницима обезбеђења и високој огради око школе.

Настава се одвија у 5 кабинета, 19 учионица и једном дигиталном учионицом. Настава физичког васпитања се изводи у великој сали (димензија кошаркашког терена), свечаној сали (четири стола за стони тенис), гимнастичкој сали и балетској сали са огледалима. Уз сале постоје свлачионице са купатилима.

Развојним планом у нашој школи планирано је више часова спортских активности са циљем очувања психичког и физичког здравља деце.
Велико школско двориште са теренима за фудбал, кошарку и одбојку, пружа ученицима довољно могућности за бављење спортом у току наставе и у слободно време.

После наставе ученицима је организован продужени боравак, где ђаци уз помоћ наставника раде домаће задатке, или се баве неком другом активношћу. У колективу је изражена тенденција ка целодневној настави.
Пракса у школи је да ученици у оквиру наставе физичког васпитања поред редовног програма имају и обуку из различитих спортских дисциплина – атлетике, гимнастике, пливања, плеса, реалног аикида, рвања, ритмичке гимнастике, каратеа, хокеја на трави, теквандоа, одбојке, кошарке, фудбала, багминтона, стони тенис...
Тренинге већине спортских дисциплина воде прослављени и доказани спортисти и спортски педагози - Тања Петровић,Милена Рељин,Љубомир Врачаревић...

У школи постоји школски хор и Музичка радионица КП 2. Радионицу воде два учитеља и професор музичке културе. Негује се рок музика а од инструмената се уче удараљке, гитара, клавијатуре...
Поред редовне наставе у школи су организовани и други облици наставе као и припремна настава за ученике осмог разреда.
На квалификационим испитима за упис у средње школе наши ученици су били међу најбољима, показивали су добро знање и уписивали се у жељене школе.

Биографије
Краљ Петар II Карађорђевић
Милица Павловић

Добро дошли

9. фебруара1975 године, први пут се емитује епизода "Поштар" из серије "Отписани".

У исечку из епизоде можете видети како су школа и њена околина изгледале средином 1974 године када је ова епизода снимљена.
  
   

  


фотографија школе 1932.


Једно лепо сећање...⭐️

Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај