Education template  

Упис ђака у први разред

Датум: 17. Februar 2021 14:34 Категорија: Новости

Упис у први разред школске 2021/22. године
 
Редован упис деце у први разред почиње у предвиђеном термину од 1. априла и траје до 31. маја текуће године.

Која деца се ове године уписују у први разред?
-У први разред уписује се свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година. У школској 2021/22. години, упис у први разред обавезан је за сву децу рођену од 1. марта 2014. до 28. фебруара 2015. године.
Изузетно, детету може да се одложи упис у први разред за годину дана, у складу са законом.
Дете које има шест до шест и по година уписује се у први разред након провере спремности за полазак у школу.

Како родитељи пријављују дете за упис у први разред
Родитељу или другом законском заступнику деце која су стасала за упис у први разред основне школе омогућено је да искажу интересовање за упис детета у школу електронским путем тако што дефинишу датум уписа и тестирања детета преко Портала еУправа.
-Захваљујући електронској услузи еУпис родитељи не доносе документацију у школу, већ се она прибавља по службеној дужности електронским путем. Преко апликације еУпис извршиће се повлачење података о ученику (извод из матичне књиге рођених, евиденција пребивалишта и доказ о обављеном лекарском прегледу) и упис. Након уписа детета у школу, психолог, односно педагог школе вршиће испитивање детета.

Родитељи ће бити обавештени од када ће наведена услуга бити доступна.
Тестирање детета
Испитивање детета врши психолог/педагог школе на матерњем језику детета, применом стандардних поступака и инструмената, препоручених од надлежног завода, односно овлашћене стручне организације.
Систематски преглед је обавезан за свако дете које се уписује у први разред. Преглед се обавља код педијатра, који на основу прегледа других специјалиста одређује процену здравственог стања детета и на основу тога издаје потврду која се прилаже приликом уписа детета у основну школу.
Приликом тестирања детета биће предузете све мере заштите против ширења вируса Covid 19 (обавезнa дезинфекција рукуи ношење маски).

НАПОМЕНА: Родитељи би требало већ да закажу прегледе у домовима здравља, који су потребни за добијање лекарског уверења.
 

Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај