Education template  

Посета Етнографском музеју – интернационални дан и медијска писменост

Датум: 31. Oktobar 2023 06:36 Категорија: Новости

Поводом 150. рођендана једне од најцењенијих српских сликарки и националних хероина, Надежде Петровић, и у циљу подизања свести о значају очувања културног наслеђа и едукације ђака о најзначајнијим личностима које су оставиле незбрисив траг у домаћој култури, Етнографски музеј организовао је изложбу под називом Наслеђе: Колекција предмета Надежде Петровић, ауторке Јелене Секуловић.
           
Ученици 5., 6., и 7. разреда наше школе, који похађају Интернационални дан и Медијску писменост, имали су прилику да посете изложбу и упознају Надеждин рад на потпуно другачији начин, и тако добију слику о једној о најзначајнијих српских хероина.

            Са становишта значаја самих предмета из Надеждине етнографске заоставштине, за сагледавање културе одевања градског становништва 19. века посебно се истичу примерци изузетне лепоте и занатске вештине, као што су мушки јелек и мисираба, седефли нануле - производ вештих мајстора косовско-метохијских градова. Појединачни предмети одеће српске провенијенције са територије севера Македоније, као што су: женске кошуље, прегаче, мушке чарапе, тозлуци, мушка капа, учкур и примерци веза, представљају значајне сведоке и показатеље особености народне ношње. Највећи део колекције, чине различити примерци изванредног женског накита: прстење, гривне, пафте, наушнице...
Етнографски музеј чува наше национално благо – традицију и културу карактеристичну за поднебље на којем живимо, зато је ова посета од посебног значаја за наше ученике. Поред земаља које обрађујемо током часова Интернационалне наставе за ученике је такође јако важно да стварају свест и о духу српске традиције и живота.
Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај